Český MTB průvodce - 4.díl Singltrek pod Smrkem

01.06.2012 08:12

4.dí průvodce nás zavede do jedné z mála bikerských lokalit v Česku, ale i ve střední Evropě.

Singltrek pod Smrkem je první singltrekovou destinací v České republice a kontinentální Evropě. Nachází ve frýdlantském výběžku, vine úbočím hory Smrk (1124 m. n.m.), nejvyšší hory české části Jizerských hor.

Singltrek pod Smrkem je naplněním partnerství mezi lesníky, samosprávou a neziskovým sektorem. Krajské ředitelství Lesů ČR v Liberci spolu se starosty Svazku obcí Smrk dlouho hledalo projekt, který by severní stranu Jizerských hor oživil cestovním ruchem a přitom by byl citlivý ke zdejší mimořádně krásné lesnaté krajině.

Po důkladném zvážení se ukázalo, že nejvhodnější možností pro tuto oblast by mohly být stezky singltrekového typu, které byly v České republice v té době naprostou novinkou. Krajský ředitel Lesů ČR a místní starostové se proto se záměrem vybudovat singltrek obrátili na Tomáše Kvasničku, který inspirován a vyškolen zahraničními odborníky obor přírodě blízkých stezek přinesl do Česka.

Na přípravě projektu Singltrek pod Smrkem se intenzivně začalo pracovat v polovině roku 2008. Tomáš Kvasnička pro spolupráci na návrhu sítě stezek dokázal získat světově uznávaného experta Dafydda Davise.

První etapa projektu - zhruba dvacetikilometrový okruh, tvořený novými singltrekovými stezkami propojenými úseky lesních cest - byla dokončena v listopadu 2009 a na Frýdlantsko začali ve velkém množství mířit cyklisté i z daleka. Na první etapu navázalo projektování a budování dalších částí, tentokrát již jako česko-polský projekt podpořený Evropskou unií.

Úseky druhé etapy a oficiální nástupní místo “Singltrek Centrum” jsou postupně otevírány v průběhu roku 2011. Na konci roku 2011 by měla být úhrnná délka singltrekových stezek v síti na českopolském pomezí mezi 50 - 60 kilometry a bude nabízet 4 úrovně obtížnosti. Jízdu po singltrekových stezkách si tak budou moci užít nejen zkušení bajkeři, ale také méně zdatní cyklisté a malé děti.

Projekt Singltrek pod Smrkem je unikátní realizací rekreační infrastruktury nejen v České republice, ale celé Střední Evropě. Kvalitou i rozsahem se vyrovná bajkovým centrům ve Velké Británii i Severní Americe. Již v minulém roce si vysloužil nadšení a obdiv od návštěvníků nejen z Česka, ale také z Německa a Polska. V říjnu roku 2010, tedy po necelé první sezóně provozu, získal projekt Singltrek pod Smrkem prestižní cenu od agentury CzechTourism, první místo v regionu Českolipsko a Jizerské hory a deváté místo celkově v ČR.

Novinky

20.06.2016 11:38
03.05.2016 21:50
01.05.2016 18:38

Anketa

Jakou displínu jezdíte?

XC (69)
Silnice (29)
Trail (38)
Enduro (63)

Celkový počet hlasů: 314